O melodie liniștitoare înainte de a adormi vă ajută să vă odihniți mai ușor? Trezirea pe muzică rock vă dă energia de care aveți nevoie pentru a face față sarcinilor zilnice? Muzica de fundal vă face mai concentrat și mai productiv la muncă și la studii? Și este cântecul dvs. preferat cel mai bun antidot pentru a vă înveseli atunci când aveți moralul la pământ? Nu este doar o impresie: muzica pe care alegem să o ascultăm sau se întâmplă să o auzim în timpul zilei are un impact puternic asupra bunăstării noastre psihofizice. În acest articol, vom aprofunda efectele muzicii asupra creierului, emoțiilor și corpului și vom descoperi ce beneficii putem obține făcând din muzică un bun obicei de viață sau folosind-o ca o adevărată terapie pentru diverse afecțiuni și probleme de sănătate.
Efectele muzicii asupra emoțiilor
De la emoție la bucurie, de la tristețe la euforie, muzica este capabilă să trezească sentimente puternice în ascultător și ajută la intrarea în contact cu cele mai profunde stări emoționale ale fiecăruia. Este o formă de artă, dar și un instrument expresiv, un limbaj universal cu o mare putere comunicativă, capabil să atingă aceleași acorduri și să transmită aceleași emoții unor persoane foarte diferite. Cercetările care au analizat răspunsurile emoționale la diferite genuri de muzică au constatat că există 13 emoții principale pe care muzica este capabilă să le provoace, indiferent de caracteristicile, vârsta și cultura ascultătorului: plăcere, bucurie, dorință, frumusețe, relaxare, tristețe, fantezie, triumf, anxietate, frică, enervare, revoltă, energie.
Dar de ce simpla ascultare a unei piese muzicale este capabilă să declanșeze o reacție emoțională? Meritul constă în „neuroniioglindă”, un anumit tip de neuroni, adică celule nervoase, cărora le datorăm capacitatea noastră fiziologică de a relaționa cu ceilalți. Atunci când observăm pe cineva efectuând o anumită acțiune, în creierul nostru se activează aceiași neuroni care ar intra în joc dacă noi am fi cel care ar efectua-o – de unde și termenul de „oglindă” -: acest mecanism ne permite să învățăm de la ceilalți și să le înțelegem intențiile. Ceva similar se întâmplă cu emoțiile: atunci când observăm una pe fața unei persoane, circuite neuronale similare cu cele puse în mișcare în fața ei sunt „activate” în creierul nostru prin empatie. Ascultarea unei piese muzicale poate activa, de asemenea, neuronii oglindă, declanșând în noi aceleași răspunsuri emoționale pe care le-a stârnit la persoana care a produs-o: acest proces, pe lângă faptul că facilitează învățarea muzicii, ne ajută să înțelegem de ce o simplă melodie are puterea de a ne înveseli, de a ne întrista, de a ne relaxa, de a ne amuza și de a ne infuza cu energie.
Cum acționează muzica asupra creierului
Neuroestetica muzicii, o disciplină care studiază efectele acestei forme de artă la nivel neurofiziologic, a demonstrat că ascultarea muzicii activează așa-numitele circuite neuronale de recompensă, care sunt responsabile de senzațiile de plăcere și gratificare pe care ni le aduc anumite experiențe – de la consumul de alimente la activitatea sexuală. Acest mecanism se bazează pe eliberarea de dopamină și endorfine, doi neurotransmițători, cunoscuți sub denumirea de „hormoni ai stării de bine”, care sunt la originea fericirii asociate anumitor comportamente și care ne determină să le repetăm, motivați de dorința de a simți din nou acel sentiment de bucurie și satisfacție. Ascultarea muzicii are un impact similar asupra creierului nostru și acționează ca un eliberator natural de stres, producând stări emoționale pozitive.
Pe lângă faptul că este o sursă de plăcere și bunăstare psihofizică, muzica are, de asemenea, capacitatea de a ne stimula funcțiile cognitive, îmbunătățind atenția și concentrarea, sporind memoria și promovând învățarea: este, prin urmare, un aliat valoros pentru a fi mai concentrați și mai lucizi în toate activitățile noastre zilnice, în special în cele care necesită un angajament cognitiv puternic.
Impactul muzicii asupra corpului
Pe lângă creier, minte și emoții, muzica are efecte și la nivel fizic: poate modula ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirației, poate reduce tensiunea musculară datorită efectelor sale relaxante și este capabilă să ne întărească apărarea împotriva agresiunilor externe. Studiile au arătat că muzica – ascultată sau interpretată – întărește sistemul imunitar, deoarece crește producția de anticorpi și scade nivelul cortizolului, definit drept „hormonul stresului”, deoarece valorile sale cresc în condiții de stres psihofizic ridicat, fenomen care – mai ales dacă se prelungește în timp – compromite buna funcționare a mecanismelor noastre de apărare și ne face mai vulnerabili la boli, de la cele cardiace la cele autoimune, de la tulburările anxioase la depresie.
Muzica are, de asemenea, efecte pozitive asupra somnului, îmbunătățindu-i atât cantitatea, cât și calitatea: studiile au constatat că, mai ales dacă este lentă și relaxantă, aceasta poate influența activitatea undelor cerebrale și este asociată cu o creștere a undelor cerebrale delta, care sunt legate de somnul profund, mai odihnitor și reparator. Muzica stimulează, de asemenea, producția de endorfine, care, după cum am spus, îmbunătățesc starea de spirit și promovează relaxarea, ceea ce este important pentru a vă ajuta să dormiți. În esență, muzica acționează ca o formă de „sedare auditivă” care, calmând mintea și corpul, ne poate ajuta să adormim, ne poate ajuta să dormim mai bine și poate contribui la combaterea insomniei, după cum subliniază Alen Juginović, cercetător specializat în studiul relației dintre somn și sănătate la Departamentul de Neurobiologie al Harvard Medical School.
Beneficiile psihofizice ale muzicii și sfaturi pentru obținerea acestora
Am examinat efectele pe care muzica este capabilă să le producă asupra organismului nostru la nivel cerebral, emoțional și cognitiv și care fac din ea o armă eficientă pentru îmbunătățirea sănătății psihofizice, precum și un adevărat instrument terapeutic și de reabilitare – terapia prin muzică – care poate fi utilizată, în mod complementar altor tratamente, în gestionarea și tratarea multor afecțiuni și patologii: ea s-a dovedit eficientă, de exemplu, în tulburările de dispoziție, de spectru autist, de învățare și alimentare, în cazurile de dizabilități fizice și intelectuale și de boli neurodegenerative precum Alzheimer, în combaterea durerii cronice și a declinului cognitiv legat de vârstă, în sprijinirea reabilitării motorii în fizioterapie.
Pe lângă faptul că are aplicații semnificative în domeniul clinic, muzica este o coloană sonoră importantă care, departe de a fi un simplu mijloc de divertisment, poate aduce o bunăstare profundă vieții noastre, cu consecințe pozitive în multe domenii. Datorită muzicii putem
- să ne relaxăm și să reducem stresul și tensiunea, atât fizică, cât și emoțională
- să dormim mai bine;
- să experimentăm sentimente puternice și să intrăm în contact cu emoțiile noastre;
- să ne întărim sistemul imunitar;
- îmbunătățirea concentrării;
- ne stimulează memoria;
- ne protejează sănătatea inimii.
Cum să obținem aceste efecte benefice? Pur și simplu integrând muzica în toate activitățile noastre zilnice și acordând prioritate ascultării acelor piese care, cu experiență, ne dăm seama că sunt cele mai susceptibile de a trezi sentimente pozitive. Iată câteva exemple:
- setați o muzică relaxantă ca ceas deșteptător în telefonul mobil pentru a vă începe ușor ziua;
- alegeți un playlist energizant care să ne motiveze și să ne dea elan atunci când facem sport
- folosiți muzică de fundal pentru a ne ajuta să ne concentrăm și să fim mai atenți și mai lucizi la muncă și la studiu;
- seara, la culcare, ascultați muzică care calmează mintea și corpul și favorizează odihna.